Lening tweede verblijf even groot als voor eerste woning

Lening tweede verblijf even groot als voor eerste woning
Terug naar overzicht

De Tijd 10/4/2017 - Wie leent om voor eigen gebruik een tweede verblijf in België te kopen, leent gemiddeld een kleine 160.000 euro. 
Wie leent voor een aankoop in België, wil daar in de helft van de gevallen huurinkomsten uit halen.

Van alle hypothecaire kredieten bij marktleider BNP Paribas Fortis is één op de vijf bestemd voor de aankoop van een tweede pand. In 85,5 procent van de gevallen zijn die leningen bestemd voor een aankoop in eigen land. Net iets meer dan de helft van de kopers wil die tweede woning louter voor eigen gebruik kopen, 49 procent koopt ze om er huuropbrengsten uit te puren.

Wie koopt met het oog op huurinkomsten leent gemiddeld 150.533 euro voor aankopen in België, waar dat bij panden voor eigen recreatief gebruik zelfs naar 159.300 euro gaat. Ter vergelijking: uit de cijfers van de sectorfederatie Febelfin over alle hypothecaire kredieten die in 2016 in België werden verschaft, blijkt dat het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet met 154.000 euro in dezelfde orde van grootte ligt. Idem als enkel wordt gekeken naar kredieten bestemd voor de aankoop van een bestaande woning: zowat 150.000 euro gemiddeld.

Bovendien zijn de ontleners voor tweede woningen bij BNP Paribas Fortis gemiddeld slechts 43 jaar oud, wat niet danig veel ouder is dan het gemiddelde van 37 jaar voor wie leent voor een eerste, eigen woning.

Er zijn dus vrij veel relatief jonge mensen die serieuze bedragen lenen voor een bijkomend pand, naast de eigen woning? 'Velen zien het als een goede investering. Ze gebruiken de huuropbrengsten om de lening grotendeels mee af te betalen. Vaak kunnen ze een heropname doen in hun lopende krediet, waardoor de kosten wat lager liggen', zegt Barbara Dewulf, projectmanager woonkredieten bij BNP Paribas Fortis.

Lees het volledige artikel