Belgisch vastgoed blijft waardevaste investering

Belgisch vastgoed blijft waardevaste investering
Terug naar overzicht

De aankoop van een woning vergde in België tijdens de eerste helft van dit jaar een investering van gemiddeld 207.721 euro. Dat betekent een stijging met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook villa's (+2,8%) en appartementen (+1,4%) werden duurder. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Volgens waarnemers mag vastgoed zich een waardevast product noemen. “Beleggers hebben buiten vastgoed nog weinig alternatieven”, luidt het.

Een gemiddeld appartement werd verkocht voor 222.381 euro en werd daarmee 1,4 procent duurder in één jaar tijd. Het voorafgaande jaar was er zelfs een toename met 4,1 procent.De prijsstijgingen worden volgens waarnemers vooral gedragen door de historisch lage rente en de lage opbrengsten van spaarproducten en obligaties.

Waardevaste investering

“Beleggers hebben buiten vastgoed nog weinig alternatieven”, luidt het. “Bij de meeste spaarrekeningen is inmiddels nagenoeg elk rendement verdwenen. Datzelfde kan gezegd worden van obligaties, terwijl ook de volatiele situatie op de aandelenmarkten veel partijen afschrikt.”

“Rekening houdend met een inflatieniveau van 2 procent kan vastgoed zich een waardevast product noemen. Dat zorgt echter ook dat vele jonge gezinnen op zoek naar hun eerste woning geconfronteerd worden met de concurrentie van beleggers die vastgoed kopen om te verhuren.”

Constante stijging

De woningprijzen in België kenden de voorbije kwarteeuw nagenoeg een constante stijging, met enkele uitzonderingen. De prijs van een villa in Brussel blijkt tegenover vorig jaar met 12,5 procent tot 931.012 euro te zijn gedaald, maar dat is volgens experts louter een neutralisatie van de sterke groei vorig jaar. Ook de Vlaamse appartementen lieten een daling van 0,5 procent optekenen tot 229.578 euro. Al is er over een periode van tien jaar nog altijd sprake van een prijsverdubbeling.

Bron: FOD Economie